titleToAlt
Në botimin Art & Trashëgimi “Vlora, Nimfa e Mesdheut”, kushtuar qytetit të Vlorës do të gjeni pjesë të historisë mijëravjeçare të këtij qyteti, konceptuar si një dossier, ku përfshihet arti, kultura, tradita tregtaro – ekonomike, monumentet historike dhe ato të kultit, si dhe personalitetet dhe figurat e shquara që ka nxjerrë ky qytet. E konceptuar si një revistë dygjuhëshe, në shqip dhe anglisht, Art & Trashëgimi synon të promovojë historinë dhe kulturën e vendit tonë, për ta sjellë atë sa më pranë publikut vendas dhe të huaj. Vlora që na sjell ky botim, është ajo e shfaqjes së qytetit, e gjurmëve të para, e historisë së tij, nëpërmjet historive të personazheve që e bënë këtë qytet. Tek rrëmoj në librat e historisë për Vlorën, tek përshkoj shkrimet e Emin Rizës, Aleksandër Meksit, Neritan Cekës, Bardhosh Gaçes, Norvruz Bajramajt, Fatos Baxhakut, Nevila Nikës, Vasil Toles etj. Ky botim është një kontribut modest në ruajtjen e historisë dhe vlerave të Vlorës e që do të shërbejë si një udhërrëfyes për të gjithë ata që duan të rizbulojnë historinë e saj. Një moment i rëndësishëm në historinë e Vlorës është Deklarata e Pavarësisë, më 28 nëntor të vitit 1912, nga Ismail Qemali, që shënoi fundin e 500 viteve të sundimit Osman në Shqipëri. Pasuria e një portreti historiko – kulturore e artistike të një qyteti e bën një ndërrmarje të tillë tepër komplekse, por të arrirë. Anglisht The 5th edition of Art & Trashëgimi “Vlora the Nymph of Mediterranean” displays a portrait of Vlora, by bringing to the readers the lights and shadows of the city famous for the flag, its ancient age, the way it was built, its characteristic religious tolerance and coexistence, its surrounding histories and legends, its painting school, its musical traditions and distinguished dressing, its people and characters who made that city. The richness of the historic, cultural and artistic portrait of this city makes this endeavor a very complex, but a fi ne one as well. Vlora which this edition brings is the one of the appearance of the city, of the very first tracks, of its history through the stories of its characters who made this city. This edition presents a modest contribution in preserving Vlora’s history and values and would serve as a guide to all of them who would try to re-discover its history. Among the contributors you will find Aleksandër Meksi, Sulejman Dashi, Ardian Marashi, Emin Riza, Gjerak Karaiskaj, Valter Gjoni, Fatos Baxhaku, Suzana Varvarica Kuka, Elisabeth Gehrer, Ilda Mara, Neritan Ceka, Vasil Tole, etc. Art & Trashëgimi, is a bilingual publication, in Albanian and in English, is a historical and cultural magazine to promote the Albanian Cultural Heritage and Fine Arts. In the field of the publications, Art & Trashëgimi (Art & Heritage) is filling a gap for the promotion of historical and heritage sites of Albania.
Çmimi: 2000 Lekë
titleToAlt
Vëllimi i dytë Veshje Popullore Shqiptare paraqet veshjet e rretheve :Përmet,Kolonjë,Korçë bërë nga Abaz Dojaka,Skraparë,Gramsh,Pogradec,bërë nga Yllka Selimi dhe Librazhdi nga Mark Tirta.
Çmimi: 5000 Lekë
titleToAlt
“Libri i Dr. Berishajt në konceptin e tij të gjerë përfshin disa dimensione relevante, si në diskutimin e temës së kufijve në nivel të përgjithshëm dhe në diskutimin e problemit të kufijve shqiptarë. Historia, aspektet etnike, shkenca politike dhe marrëdhëniet ndërkombëtare, kulturologjia, aspektet ligjore ndërkombëtare përfshirë të drejtën për vetëvendosje të popujve, problemet e nacionalizmit dhe keqpërdorimet e saj trajtohen në mënyrë kompetente dhe të balancuar. Megjithëse fokusi është disi në kufijtë e Shqipërisë dhe të "problemit kombëtar të shqiptarëve", një komb i ndarë, libri nuk është shkruar në asnjë mënyrë si një "pretendim", por si një studim objektiv i problematikave të kufirit të njëpasnjëshëm , në veçanti në rastin e kufijve shqiptarë. Ky, objektiviteti dhe neutraliteti shkencor përveçe është qasje e gjerë dhe multidisiplinare, është edhe cilësia kryesore e librit. Ky është një kontribut i rëndësishëm për të kuptuar problemet e kufijve shtetërorë në përgjithësi dhe për të kuptuar problemin "problem shqiptar" në veçanti.” - Prof. dr. Ernest Petrič.
Çmimi: 2000 Lekë
titleToAlt
Në këtë trajtesë synohet të bëhen disa sqarime për etnokulturën shqiptare në dukuri të veçanta, nga më të ndryshmet, po të lidhura shumë në mes tyre. Çdonjëra prej tyre nuk mund të ndriçohet në thellësi e në gjithanëshmëri, pa u parë në lidhje të ngushtë me shumë shfaqje, nga më të ndryshmet, të jetës shoqërore, e lidhur ngushtë me disiplina të ndryshme që studjojnë të kaluarën e të tashmen e mënyrës së jetesës e të organizimit shoqëror në shekuj. Etnokultura apo shkenca që e studjon këtë: etnologjia, në studime të ndryshme është e lidhur shumë me historinë, me gjuhësinë, me sociologjinë, me kushte të veçanta gjeografike, me burimet ekonomike.
Çmimi: 1500 Lekë
titleToAlt
Mehrani, gjashtë vjeç, hyri në sallonin e apartamentit të Kabulit, mori shenjë Xhenin me pistoletën lodër dhe qëlloi.  Vëllai ynë është vajzë thanë ngadalë teksa pohonin me kokë tri motrat.  Po, sigurisht mendoi Xheni, ndërsa priste Azitën, nënën e katër fëmijëve dhe pjesëtare e parlamentit afgan. Duhet ta intervistojë për një reportazh rreth përparimeve në fushën e të drejtave të grave. Më vonë, teksa shfletonte albumin e familjes, Xheni zbuloi misterin e bacha posh,  vajzat që vishen si meshkuj siç i quajnë afganët. Mehrani ishte një prej tyre. Nuk ishte e lehtë për Xhenin të mblidhte informacione, sepse afganët nuk flasin me të huajt për këtë gjë.  Segregacioni nxit krijimtarinë i kishte thënë dikush.nJanë të shumta këto vajza të fshehura, meshkuj për sytë e botës, të detyruara të bëhen gra për t u martuar dhe për të bërë fëmijë kur hyjnë në moshën e pubertetit. Disa prej tyre rebelohen dhe bëjnë çmos që të mbeten burra, si Shadedi që është pjesëtare e një trupe paraushtarake. Apo si Naderi që nget motorin dhe makinën dhe që, tani që mbushi 35 vjeç, shpreson ta ketë kaluar moshën kur mund ta kërkojnë për grua dhe të mbetet burrë. Jam e lirë. Nuk dua të hyj në burg. Nga pena e një gazetareje fituese e Çmimit Pulitzer, historitë e disa bacha posh gërshetohen në tregimin koral emocionues e mbresëlënës për një qëndresë të nëndheshme dhe njëqind përqind femërore.
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
Një histori, që titulli e paralajmëron si një histori lokale, por që në fakt shtrihet e përfshin në vorbullën e vet vise e personazhe nga të gjithë trevat shqiptare. Akoma më shumë, një histori me dimension "ndërkombëtar", ku interferojnë faktorë të fuqishëm të botës mesdhetare e ballkanike, që nga Mbretëria e Napolit e Republika e Venedikut, e deri tek Perandoria bizantine e Paleologëve e Mbretëria serbe e Nemanjiçëve. Pra, një histori shqiptare, brenda problematikës së Shqipërisë së shekujve XII-XV, në të cilën autori kujdeset të ndriçojë e të evidentojë rolin vendimtar të faktorëve socialë e politikë vendas. Muzakajt, Balshajt, Matrëngët e të tjera familje feudale shqiptare gjejnë në këtë libër faqe të pashkruara të historisë së tyre.
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
Viktor Z. Bakillari, autori i librit “Historia e Shqipërisë” flet për çështje të tilla si: zanafilla e shqiptarëve, gjuha e shqiptarëve, vetë emri i trojeve Shqipëri. Gjithashtu ai analizon edhe aspekte të tjera të jetës së shqiptarëve si: traditat, doket, zakonet si dhe fjalët e urta dhe gojëdhënat popullore. Ai shpjegon në këtë libër edhe kush ishin ilirët, trakët, epiriotët, maqedonasit dhe shqiptarët. Gjithashtu ai flet për disa kronologji historike të popullit shqiptar ndër shekuj si për shembull: Vargu i kryengritjeve Arbëroro-Shqiptare, Familjet Princërore Shqiptare, Kostandini i Madh dhe lidhja me Perandorët ilirë, Epoka e Jusatinianit të I, Epoka e Skënderbeut dhe Shqipëria shoqërore në prag të Mbretërisë.
Çmimi: 600 Lekë
titleToAlt
Në këtë libër do të gjeni : numismatikë epiriote, një vështrim antropologjik mbi epiriotët, pak etnografi epitiote dhe konkluzioni për triptikun epirotik. Ky libër historik na flet për katër fiset ose klanet e mëdha shiptare, që janë: gegët, toskët, labët dhe çamët.
Çmimi: 700 Lekë
titleToAlt
Hipoteza se emri kombëtar shqiptar e ka prejardhjen nga simboli emblematik i shqiponjës duhet të vlerësohet drejt dhe jo të lihet në harresë dhe të anashkalohet. Në mbështetje të kësaj hipoteze janë rregullat gramatikore të fjalëformimit, shumë materiale të herëshme historike dhe etnografike si edhe psikologjia mbarëkombëtare. Mbështetësit e hiptezës se etnonimi shqiptar vjen nga ndajfolja "shqip" përpiqen ta mbrojnë idenë e tyre jashtë rregullsive të fjalëformimit të gjuhës amtare, gjë që natyrisht e besueshmërinë ndaj kësaj hipoteze.
Çmimi: 600 Lekë
titleToAlt
Ky studim me vlera shkencore, është i pari i këtij lloji, që ndërmerr një trajtim kaq të hollësishëm të kultit të shqiponjës, simbolit të Flamurit tonë Kombëtar, duke e parë në këndvështrimin e disiplinave të ndryshme shkencore si mitologjia, etnologjia etj, çka hedh dritë jo vetëm mbi lashtësinë e emblemës së flamurit kombëtar, por edhe ndriçon problemin e etnogjenezës së popullit tonë, duke hapur shtigje të reja për hulumtime të mëtejshme. Është e para herë, që në librin "Flamuri i Kombit Shqiptar", shpjegohet në bazë të hulumtimeve të suksesshme të bazuar në materiale konkrete arkeologjike e etnologjike, se cila është zanafilla e shqiponjës dykrenare, motiv që kombi ynë e ka edhe simbol të flamurit, që prej pesë shekujsh.
Çmimi: 1500 Lekë
Të gjitha të drejtat e rezervuara. © 2015 Librari Albania