titleToAlt
Trashëgimia Ortodokse në Shqipëri" është numri i parë i një gjerdani të veçantë botimesh që revista kulturore periodike "Art & Trashëgimi" ia kushton trashëgimisë kulturore dhe historike të komuniteteve fetare në vendin tonë. Ky botim u realizua falë bashkëpunimit të stafit të revistës "Art & Trashëgimi" me Kishën Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë dhe Shoqatën Shqiptare të Studimeve Bizantine. Emra të njohur në fushën e historisë, religjionit, arkitekturës, restaurimit, arkeologjisë, arteve të zbatuara, muzikologjisë, paleografisë dhe kodikologjisë, historisë së artit dhe letrave, si Kryepeshkopi Anastas, Hirësi Joan Pelushi, Aleksandër Meksi, Pirro Thomo, Kostantinos Giakoumis, Dhori Qiriazi, Lida Miraj, Shaban Sinani, Andi Rembeci, Skënder Muçaj, Sokol Çunga, Vladimir Myrtezai, etj. Kanë kontribuuar me penën e tyre, duke i ofruar lexuesit një botim të çmuar historik mbi trashëgiminë e Ortodoksisë në Shqipëri. "Art & Trashëgimi" është një botim dygjuhësh, në shqip dhe anglisht, që promovon trashëgiminë kulturore, historinë dhe artet e bukura në Shqipëri. Përmban informacione, artikuj historikë, analiza, reflektime si dhe ese të penave më të njohura të fushës. Anglisht: Art & heritage has just published “Orthodox Heritage of Albania”! This publication is an indispensable contribution aiming to first recognize and then preserve the history of the Christian heritage of Albania – a legacy of faith that can be traced back to antiquity and christian civilizations, which our modern world must protect with a passion and regard with respect, as it is part of the treasures that have made our identity. The archbishop Anastas, Joan Pelushi, Aleksandër Meksi, Pirro Thomo, Kostantinos Giakoumis, Dhori Qiriazi, Lida Miraj, Shaban Sinani, Andi Rembeci, Skënder Muçaj, Sokol Çunga, Vladimir Myrtezai, Elio Hobdari, Ylli Drishti etc. with their articles have contributed to an important publication on the orthodox heritage of Albania. It has been difficult to track the history of the Christian orthodox heritage in Albania in the context of various political, religious, geographical and cultural entanglements that the country has known, but through this publication we hope to introduce the public to the values and trajectory of the orthodoxy from its origins in Albania to now; how it came to be, how it spread and develop and how, for about a quarter of a century it secretly survived the communist regime. What about its renewal after the fall of communism? Art & Trashëgimi, is a bilingual publication, in Albanian and in English, is a historical and cultural magazine to promote the Albanian Cultural Heritage and Fine Arts. In the field of the publications, Art & Trashëgimi (Art & Heritage) is filling a gap for the promotion of historical and heritage sites of Albania.
Çmimi: 3000 Lekë
titleToAlt
Arkeologjia përfundimtare e kishës, ose ecclesia, ishtë pallati qiellor. Ishte vetë gjithësia që konsiderohej si një strukturë e madhe, njëstrukturë në të cilën të gjitha gjërat jetonin dhe ekzistonin për të nderuar krijuesin e tyre. Në simbolizmin gnostik, hyjnitë egjiptiane u përdorën shumë për të njëjtin qëllim. Një nga transmetimet që kemi në pothuajse të gjitha pjesët e botës është transmetimi i Isis, nëna e madhe e mistereve. Isis është, dhe gjithmonë ka qenë, emblema e traditës ezoterike vetë. Isis është nëna gjithnjë e frytshme e mençurisë, Virgjeria e Sophia e kabalisteve dhe troudvareve. Ajo eshte Maha Maya, nena e Budes, sepse të dyja si Maya dhe Maria kanë të njëjtin kuptim, ujë. Ajo është uji i jetës. Më së shumti ajo është simboli i disiplinës mistike që duhet të lindë heroin e botës, të Shelbuesit. Isis ishte nëna e Horusit, i cili hakmerrej për vrasjen e babait të tij. Në të gjitha këto fe, i afti, mistiku, i ndriçuari dhe i iniciuari ka lindur nga hapësira e nënës së madhe, në mitrën e misterit shpirtëror universal.
Çmimi: 1100 Lekë
titleToAlt
“Ju keni në dorë mënyrën për të pasur një jetë magjike... E mbani mend kohën kur ishit fëmijë dhe besonit se jeta ishte e magjishme? E pra, jeta magjike është diçka reale, madje edhe më ngazëllyese, më frymëzuese e më interesante mga sa e imagjinonit kur ishit fëmijë. Po, ju mund t’i bëni ëndrrat tuaja realitet, ju mund të keni çdo gjë që dëshironi, jeta juaj mund të marrë ndriçimin e yjeve!Bashkohuni me mua në një rrugëtim të paharrueshëm njëzet e tetë ditor, gjatë të cilit do të zbulojmë për herë të parë se si mund t’i japim jetës sonë një pamje marramendëse. Aventura jonë fillon dy mijë vjet më parë, atëherë kur në shkrimet e shenjta u zbuluan disa njohuri jetë-ndryshuese. Për njëzet vjet me radhë, këto njohuri kanë qenë një mister për njerëzit. Pothuajse të gjithë ata që i kanë lexuar janë ngatërruar keq, madje dhe i kanë keqkuptuar...”-Rhonda Byrne.
Çmimi: 1200 Lekë
titleToAlt
Me përhapjen e islamit në mbarë botën, është bërë vështirësisht e dallueshme lidhja që bashkon një fe me një shoqëri a territor të caktuar. S’duhet harruar se sot, kryesisht në sajë të emigracionit, pothuajse një e treta e gjithë myslimanëve jetojnë në vende ku ata përbëjnë një pakicë. Duke na shpjeguar gjendjen në të cilën gjendet islami përtej kufi jve të tij tradicionalë, Olivier Roy tregon sesi e ashtuquajtura ringjallje islamike, apo “ri-islamizimi” në të vërtetë është kryesisht rezultat i përpjekjeve që bëjnë myslimanët që jetojnë në Perëndim për të afi rmuar identitetin e vet në një kontekst jo-mysliman. Kjo shpjegon përse neofondamentalizmi, që po fi ton terren para së gjithash, pikërisht ndër të rinjtë rrënjëdalë myslimanë që jetojnë në Perëndim, më shumë sesa një reagim ndaj oskidentalizimit, duhet parë si një pasojë e tij. Në fakt, siç na shpjegon O.Roy, sot në botën myslimane vërehet një skizmë mes lëvizjeve tradicionale myslimane, nga njëra anë, dhe militantëve rrënjëdalë, të cilët rreken të krijojnë një umma (apo bashkësi myslimane) imagjinare, që s’ka lidhje me ndonjë shoqëri apo territor të caktuar, nga ana tjetër. Olivier Roy sjell një tablo mjaft të detajuar të universit kompleks të lëvizjeve të shumta ekzistuese islamike, duke argumentuar se dukuria e fondamentalizmit islamik më shumë se sa reagim ndaj procesit të oksidentalizmit, përbën një produkt të globalizimit.
Çmimi: 650 Lekë
titleToAlt
Ky është një libër për forcën më të madhe në univers – Fuqinë për të pasur gjithçka që dëshiron. Pa Fuqinë ti nuk do të mund të kishe lindur. Pa Fuqinë nuk do të kishte asnjë qenie njerëzore në planet. Çdo zbulim, shpikje dhe krijim njerëzor mundësohet nga Fuqia. Një shëndet i mirë, një marrëdhënie e shkëlqyer, një karrierë e admirueshme, një jetë e mbushur me gëzim dhe me para, aq sa të nevojiten për të bërë e për të pasur gjithçka dëshiron, të gjitha këto mundësohen nga Fuqia. Jeta e ëndrrave të tua ka qenë gjithmonë më pranë sesa e ke menduar, pasi Fuqia për të pasur gjithçka të mirë në jetë është brenda teje. Për të krijuar dhe ndryshuar gjithçka, të duhet vetëm një gjë: FUQIA.
Çmimi: 1200 Lekë
titleToAlt
Te flasesh e te shpjegosh kete liber eshte ndoshta edhe me kot sesa te flasesh per rendesine qe ka vepra e Homerit per kulturen e antikitetit doro jonian apo per Biblen e Kuranin per krishterimin dhe besimin islam. Autori ka qene ndertuesi modern i ngrehines moderne te Frimasonerise ne SHBA. Ish gjeneral separatist i Jugut gjate Luftes Civile Amerikane dhe i vetmi prej tyre qe e ka bustin ne Ëashington. Ne SHBA thuhet se cdo bust mund te qellohet me domate ose veze, me perjashtim te bustit te Pikes. Edhe sot, kur dikush ne eliten amerikane do te thote mos u kruaj me kete ceshtje, thote: Mos u kruaj me 'Piken'. Libri eshte nje projektor i madh e i fuqishem drite mbi erresiren e shekujve. Pike ishte nje njohes i mire i 17-18 gjuheve te vjetra e te reja dhe ky liber eshte rezultat i nje pune te gjate e te palodhshme te stafit te tij. Morali që mban në këmbë ngrehinën shoqërore të çdo qytetërimi dhe metoda dyshuese tek një filozofi e caktuar e jetës apo besimi gnostik mbi origjinën e saj dhe Universit (feja) tek shumë popuj e qytetërime të vjetra të zhdukura në thellësitë e mjegullnajave të historisë njerëzore gati 8 mijë vjecare të këtij cikli jetësor apo pergjate ketij viti diellor (i gjatë gjithësej 26,6 mijë vjet), pasqyrohen tek ky libër i rrallë i ndare ne 32 kapituj, i kryqëzuar sipas shkallës së vështirësisë së simboleve dhe thellësisë së legjendave në kohë edhe me gradët e 33 shkallëve të Frimasonerisë, që drejtohej nga autori në Juridiksionin e Jugut. Thuhet se Albert Pike e mori Frimasonerinë nga legjendat, për dore, dhe e shndëroi atë nga një ‘kasolle e vjetër dhe e rënuar’ në një ‘qiellgërvishtës modern’. Të flasësh sot për Piken, është diçka e tepërt pasi, megjithë thashethemet a shpifjet e shumta që kanë erdhur nga organizatat antimasonike për personalitetin e tij të fuqishëm e aspak të zakonshëm, ai përsëri, ashtu si me bustin e tij stoik në Ëashington DC, ai qëndron stoik e i palëkundur, si një figurë poliedrike, si poliglot i rrallë dhe njeri shumë dimensional që ka treguar karakter gjeniu edhe në fusha të tjera, si në fushën ushtarake gjatë Luftës Civile në SHBA (është i vetmi strateg ushtarak i jugut separatist që është nderuar me një bust hijerëndë në kryeqytetin e kombit amerikan), në fushën juridike, etj. Sigurisht që të sjellësh këtë libër në shqip është një sipërmarje shumë e vështirë, gati gati sikur të sjellësh Homerin, dhe ne i pranojmë të gjitha vërejtjet që mund të na bëhen nga brezat e ardhshëm elitarë dhe sidomos nga lozhat e Frimasonerisë që po krijohen apo që do të organizohen më mirë në të ardhmen e shpejtë ne Shqiperi, ashtu sic ka ndodhur edhe tek të gjithë kombet e tjerë të civilizuar. Ky ishte një hap i parë i guximshëm i entit tone botues dhe sigurisht që ky botim mund të ketë vend për përmirësime, me lejen tonë. Më vonë, sigurisht që ky libër mund të rishtypet me hardcover dhe të qëndrojë si krenari në cdo lozhë shqiptare. Ne menduam si fillim ta shtypim në dy volume, pavarsisht se në origjinal ai është një libër i vetëm. U përpoqëm që të ruanim edhe botimin e tij të parë në origjinal nga kopertina, aq më tepër që kjo ka shqiponjën me dy kokë që simbolizon tokën dhe qiellin apo njeriun dhe Zotin si simbol i albano-hititëve të cilët, me sa duket, janë pjesë e ADN së shqiptarëve, skocezëve, irlandezëve dhe një pjesë e tyre jan pjesë e ADN së përzjerë angleze, tokë e cila deri në kohën e mesjets dhe Shekspirit jo më kot thërritej Albion. Këtë ndarje në dy volume e bëmë për lehtësi mbi kriterin e një ndarje pak a shumë të barabartë nga volumi, jo nga kapitujt. Si përfundim, mund të thonim se ky libër bëri SHBA-në shumë të krishterë e të bardhë të shekullit 19 dhe ishte palca e kulturës së Frimasonëve që ndërtuan SHBA-në e moralshme, fetariste, pak izolacioniste deri në Luftën e Madhe më 1917, si një tokë e filozofëve e njohur qysh nga Platoni, - nëse do t’u referoheshim Frimasonëve të tjerë pasardhës gjeninj të A.Pikes në shekullin 20, si Manly P.Hall. Në këtë kuptim, SHBA ishte një tokë me vibrim të lartë shpirtëror gjatë gjysmës së dytë të shekullit të 19 edhe në sajë të kontributit të këtij libri, deri sa SHBA dora dorës, sidomos pas privatizimit të Bankës Qendrore në duart e financierëve të mëdhenj të Evropës më 1913 (Fed-it), ra në një vibrim shpirtëror nën ndikimin e fuqishëm materjalist të kompanive gjigande dhe financave imperialiste që në plan të parë kanë patur globalizimin dhe fitimin maksimal. Pra për librin ‘Morali dhe feja’ të Albert Pike mund të themi shkurt se ai gatoi shtetin modern të SHBA e cila edhe sot, në erën 50 vjeçare Pax Americana, i ka themelet e saj të fuqishme tek morali dhe kultura që ka sjellë ky libër madhështor tek brezat e shoqërisë amerikane dhe të të gjithë qytetërimit perëndimor.
Çmimi: 1300 Lekë
titleToAlt
Mari Magdalena është reale, siç janë edhe gratë e tjera rreth Jezusit, dishepujt, perandorët dhe një sërë emrash të tjerë.nA ishte Mari Magdalena e dashura e Jezusit As që duhet menduar! Shumë feministe bashkëkohore dhe admiruese perëndeshash janë përpjekur ta ngrenë Mari Magdalenën duke e lidhur atë me Jezusin seksualisht... një kundërshti në përqasje, edhe sikur të qe e tillë. Jezusi bëri një jetë pa mëkate, që përfshinte qëndrimin larg kurvërisë e qejfeve. Ai i qe kushtuar krejtësisht dëshirës së Atit dhe qëllimit të tij për çlirimin e njerëzimit.
Çmimi: 500 Lekë
titleToAlt
Kam dashur të bëj përpjekjen për ta paraqitur Jezusin e Ungjijve si Jezusin real, si "Jezusin historik" në kuptimin e vërtetë dhe të mirëfilltë të fjalës. Unë jam i bindur, e shpresoj se edhe lexuesi do ta kuptojë, se kjo figurë është shumë më e logjikshme, dhe nga këndvështrimi historik, edhe më e kuptueshme se rindërtimet me të cilat na është dashur të përballohemi në dhjetëvjeçarët e fundit. Unë jam i mendimit se pikërisht ky Jezus - ai i Ungjijve - është një figurë historikisht e arsyetuar dhe bindëse. Vetëm nëse ka ndodhur diçka e jashtëzakonshme, në rast se figura dhe fjalët e Jezusit kishin tejkaluar rrënjësisht të gjitha shpresat dhe atë çka priste epoka, shpjegohet kryqëzimi i tij dhe shpjegohet efektshmëria e tij. Tashmë rreth njëzet vjet pas vdekjes së Jezusit e gjejmë të shpalosur plotësisht, në himnin e madh kushtuar Krishtit në Letrën filipianëve (khs. 2,6-11), një kristologji, ku thuhet se Jezusi ishte i barabartë me Zotin, por e zhveshi veten, u bë njeri, u përul deri në vdekjen në kryq dhe se Atij i takon nderi për krijimin, i takon adhurimi, që te profeti Isai (khs. 45-23) Zoti kishte shpallur se i përkiste vetëm Atij. Kërkimi në lëmin e kritikës e shtron me të drejtë pyetjen: çfarë ka ndodhur gjatë këtyre njëzet vjetëve që nga kryqëzimi i Jezusit? Si është arritur tek kjo kristologji? Veprimi i formacioneve komunitare anonime, tek të cilat bëhen përpjekje për të gjetur eksponentët, nuk shpjegon asgjë. Qysh vallë disa grupime të panjohura paskan mundur të jenë aq krijuese sa për të bindur të tjerët dhe për t'u imponuar në atë mënyrë? A nuk është më e logjikshme, edhe nga pikëpamja historike, se madhësia e ngjarjes ka zënë vend që në fillim dhe se figura e Jezusit, në praktikë i ka hedhur në erë të gjitha kategoritë e disponueshme dhe kështu ka pasur mundësi të kuptohet vetëm duke u nisur nga misteri i Zotit?"
Çmimi: 1200 Lekë
titleToAlt
Si studiuese e gjuhës arabe dhe e civilizimit islam, Sherry Jones, vite me rradhë ka punuar për romanin e saj të parë "Xhevahiri i Medinës", me synimin që botës perëndimore t'i paraqiste njërën nga personalitetet më të jashtëzakonshme të islamit dhe njërën nga gratë më të mëdha në historinë e njerëzimit, Aishe bin Ebu-Bekirin, bashkëshorten më të dashur të të Dërguarit të Allahut, Muhametit. Ndërkohë që "Xhevahiri i Medinës" është romani, që i kushtohet periudhës së rritjes dhe të pjekurisë së Aishes, "Shpata e Medinës" është rrëfimi mbi transformimet e para në botën islame. Ai është rrëfim kushtuar katër Kalifve të Drejtë dhe, para së gjithash, kushtuar Aishes, si një grua e pjekur, si një politikane, si një luftëtare dhe nënë e myslimanëve.
Çmimi: 1200 Lekë
titleToAlt
Ajo ishte bota e Aishes, bijë e Ebu-Bekirit. Kur ajo u Iind në vitin 613, gratë konsideroheshin pronë, zotërim i burrave, dhe ishin aq pa vlerë, saqë prindërit e tyre mund t'i groposnin të gjalla, nëse në atë vit do të kishin lindur shumë vajza. Që kur Aishen e fejuan në moshën gjashtëvjeçare, e kishin mbyllur në shtëpinë e prindërve, ia kishin ndaluar të vraponte e të luante jashtë, kurse me djemtë nuk i lejohej as të fliste. Por, megjithatë, ajo u bë një grua e fuqishme dhe me autoritet; u shndërrua në një bukuroshe flokëkuqe e të përmendur, me një mendje të zhvilluar dhe gjykim të mprehtë, duke u bërë një këshilltare politike me ndikim. Aishja u dallua si një luftëtare e dijetarit të fesë, duke u bërë personazh në njërën nga rrëfimet më prekëse të dashurisë që mbahen mend, si bashkëshorte e zgjedhur e Profetit Muhamed.
Çmimi: 1200 Lekë
titleToAlt
Pjesa më e madhe e njerëzimit duhet ta mësojë nevojën e kuptimit të drejtë të botës. Vetëm atëherë njeriu mund të bëhet me të vërtetë njeri. Tani njeriu mbetet njeri vetëm nga emri; në fakt ai ende nuk është shndërruar në njeri, meqenëse i mungojnë cilësitë e nevojshme: nuk ka dhembshuri, nuk ka dashuri, i mungon meditimi. Mungojnë lutja, mirënjohja, as festë nuk ka. Kryesorja është të kuptohet drejt e gjithë situata. Po si ka vepruar deri më tani njeriu? Çfarë nuk ka bërë drejt? Pse ka aq vuajtje rreth e rrotull? Pse nuk e shohim kurrë thelbin e vërtetë të problemit?
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
Libri "Feja: Nëse ka zot ..." është i pari që ai shkroi drejt e në anglisht dhe përbën një përmbledhje të thelbit të mendimit të tij filozofik për sa i takon fesë, duke parashtruar nga një kënd shikim historik argumentet pro e kundër ekzistencës së Zotit gjatë rrjedhës së shekujve, duke nisur nga epikurianët deri te Niçja, apo hulumtimet bashkëkohore antropologjike.
Çmimi: 800 Lekë
Të gjitha të drejtat e rezervuara. © 2015 Librari Albania