titleToAlt
Nëse e mban veten për kërkues të denjë të së vërtetës, atëherë ke për ta nisur të gjithë procesin duke dyshuar, të paktën një herë në jetë, në gjithçka të mundshme." Dekarti e shkroi këtë libër me qëllimin që ky i fundit të ishte vepra e tij e madhe, sinteza e të gjitha teorive të tij në fizikë dhe filozofi. Përmes parimeve që ai na sjell prej një filozofie matematikore, arrin të argumentojë mbi natyrën e trupit dhe mendjes, ekzistencën e Perëndisë dhe nevojën për pastrimin e koncepteve njerëzore nga zinxhirët e paragjykimeve të fëmijërisë së hershme. Përmes aktit të të menduarit Dekarti na shpalos kështu mënyrën e vetme sesi mund të ndërtojmë themele të forta kundrejt njohjes, duke u nisur nga dyshimi metodik.
Çmimi: 600 Lekë
titleToAlt
Për të gjithë tashmë (e tillë është gjendja fatkeqe ku ndodhemi) studimi i filozofisë sjell përbuzje dhe fyerje, në vend të nderit dhe lavdisë. Bindja vdekjeprurëse dhe monstruoze se filozofia nuk duhet të studiohet fare ose vetëm nga pak njerëz, ka pushtuar pothuajse të gjitha mendjet. Sikur këto çështje që kemi kërkuar me kujdesin më të madh: shkaqet pse ndodhin gjërat, mënyrat si vepron natyra, plani i university, këshillat e Zotit dhe misteret e qiellit dhe të tokës, të ishin diçka e pavlerë para syve dhe duarve tona, veçse nëse dikush me një njohuri të tillë do të përfitonte favore apo të ardhura për veten e tij. Kështu, kemi arritur në pikën ku, është e dhimbshme ta pranojmë, personat e vetëm të cilët quhen të mençur janë ata që ndjekjen e dijes e kanë degraduar në një tregti fitimprurëse. Dhe e përkora Pallas, që banon brenda nesh vetëm nga zemërgjerësia e Zotave, refuzohet, tallet, fërshëllehet me përbuzje, duke mos pasur askënd që ta dojë dhe t'i jetë mik.
Çmimi: 500 Lekë
titleToAlt
Nuk ka shërim: për të ecur me siguri në pyllin e jetës duhet të jesh i ditur, duhet njohur topografia e saj, rrugët e saj apo "metodat"; domethënë, duhet pasur një ide e hapsirës dhe e kohës në të cilën jetohet, një kulturë aktuale. Mirëpo: kjo kulturë, ose merret ose shpiket. Ai që ka guximin ta shpikë vetë, për të bërë i vetëm atë që kanë bërë tridhjetë shekuj njerëzim, është i vetmi që do të ketë të drejtën të mohojë nevojën sipas së cilës është Universiteti ai që, para së gjithash, mëson kulturën. Për fat të keq, e vetmja qenie që do të mund ti kundërvihej me bazë tezes sime do të ishte një... i marrë.
Çmimi: 400 Lekë
titleToAlt
Çmimi: 500 Lekë
titleToAlt
Liria dhe Neurobiologjia trajton mundësite e ekzistencës së vullnetit të lirë brenda kontekstit të neurobiologjisë duke shpjeguar fillimisht marrëdhënien mes realitetit njerëzor dhe realitetit me thelbësor të përshkruar prej fizikës dhe kimisë. Më pas duke shpalosur pasojat që koncepte të ndryshme kanë mbi neurobiologjinë e ndërgjegjjes, propozon nje zgjidhje neurobiologjike për problemin.Duke shpjeguar rolin që gjuha ka në formimin e realitetit tonë politik ai e zbaton teorinë e ontologjisë sociale mbi pushtetin politik ndërsa fokusohet në strukturat institucionale që organizojnë, fuqizojnë e rregullojnë jetët tona - si paraja, prona, martesa, qeveria - dhe menyren se si gjuha i përligj ato. Me argumentimin se ndërgjegjja dhe racionaliteti janë rezultate të zhvillimit biologjik të species, ai adreson në mbyllje problemin e vullnetit të lire.
Çmimi: 500 Lekë
titleToAlt
Çmimi: 600 Lekë
titleToAlt
Çmimi: 750 Lekë
titleToAlt
Çmimi: 1500 Lekë
titleToAlt
Mbaje mend, dashuria ka lindur bashkë me ty; ajo është cilësia juaj e lindur. Gjithçka që duhet është t'i japësh asaj udhë, ta lejosh të rrjedhë, të krijosh për të rrugë ku të kalojë, ta lejosh të ndodhë. Ne të gjithë e bllokojmë atë, e përmbajmë. Ne jemi aq të kursyer në dashuri nga shkaku i thjeshtë se na kanë mësuar të jemi të kursyer. Në ekonomi ndodh që duke i dhënë paratë, i humbisni ato. Kjo lloj ekonomie, kjo aritmetikë është futur thellë në mishin dhe në gjakun tonë. Kjo është e drejtë në botën e jashtme - dhe këtu nuk ka asgjë të keqe; por në drejtim të udhëtimit të brendshëm kjo nuk është e drejtë. Këtu vepron një matematikë krejt tjetër; sa më shumë jepni, aq më shumë keni; sa më pak jepni, aq më pak keni. Nëse, përgjithësisht, nuk jepni, ju do të humbisni cilësitë tuaja natyrore. Ato bëhen inerte, të mbyllura, ato ikin në ilegalitet. Pa gjetur dot shprehjen e tyre, ato do të vyshken dhe vdesin.
Çmimi: 1200 Lekë
titleToAlt
Udhërrëfyes i plotë i mënyrës së shëndetshme të jetës.
Çmimi: 1500 Lekë
titleToAlt
Etika 2015
Libri që mbani në duar është shqipërimi i parë i Etikës, kryevepra e Baruch Spinozës dhe një nga tekstet e rrallë të filozofisë dhe mendimit njerëzor ndër shekuj. Në çdo fushë ka disa vepra pa të cilat jeta njerëzore dhe dinamika e saj do të ishte zvarritje dhe jo vallëzim, heshtje dhe jo melodi, terr dhe jo dritë. Dhe vepra që keni nisur të shfletoni është padyshim një nga këto burime jete, gëzimi dhe virtyti, ashtu si vetë qenia e autorit të saj. Kuptohet se fjalët e mia janë krejt të pafuqishme për të përshkruar lartësitë dhe vlerat e mendimit të Spinozës. Padyshim do të duhej një filozof, një i ngjashëm me të, në mënyrë që fjalët të shkëlqenin me fisnikërinë e duhur kuptimin që duan të ngjallin, zemrën e mbushur me dashuri dhe shpirtin e ngazëllyer që frymon tek Etika. E unë nuk jam veçse një pelegrin i cili u preh për një kohë aty ku Spinoza dhe të ngjashmit e tij kanë vetë qenien e tyre. Meqënëse e dija këtë u përpoqa sa munda që të bëhesha një pelegrin i devotshëm. Për ta trajtuar me përkushtimin që meriton, shqipërimit të kësaj vepre i kushtova më shumë se dy vite punë dhe parimi që ndoqa ishte ky: të kuptoja vetë pikësëpari, sa më qartë që të mundesha, mendimet e autorit dhe më pas t'i përcillja ato me besnikëri për t'ia lindur kështu frymëmarrjen dhe frymëpraninë edhe në gjuhën tonë.
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
“Bertrand Russell është filozof, logjistien, reformator social britanik dhe një nga figurat themeluese të lëvizjes analitike në filozofinë anglo-amerikane, ndonëse për çudi, në vitin 1950, ka marrë çmimin “Nobel” për letërsi. Kontributet e Russell përfshijnë fusha të ndryshme, si logjikë e epistemologji dhe sidomos filozofinë e matematikës. Të gjitha këto kontribute e bëjnë një nga filozofët më të shquar të shekullit XX. Në vitin 1890 Russell-i fillon studimet për Matematikë në Trinity College, Universiteti i Cambridge, por më pas iu kushtua tërësisht filozofisë. Librin “Një përvijim i filozofisë” që po i paraqesim lexuesit shqiptar, e shkroi në fund të viteve ‘20, në një kohë kur ishte i afirmuar si filozof i një natyre të veçantë”, shprehet Ngjela. Vepra është strukturuar në katër pjesë: “Njeriu i vështruar së jashtmi”, “Bota fizike”, “Njeriu i vështruar së brendshmi” dhe “Universi”.
Çmimi: 1200 Lekë
titleToAlt
Nje liber i mrekullueshem per te gjithe ata qe pelqejne filozofine politike dhe filozofine e pushtetit; nje bisede "ne ferr" e autorit te Princit, Makiavelit, dhe autorit te se famshmes "Fryma e ligjeve", Monteskiese; ky i fundit i thote Makiavelit qe kishte vdekur afro 200 vjet me pare, se tani atje lart, mbi toke, sovranitetin e kishte marre ne dore POPULLI dhe princi nuk mundej te sillej si despot; se rregullimi institucional eshte i tille qe 3-4 pushtete ekuilibrojne njeri-tjetrin; Makiaveli qesh dhe i thote se edhe une po te isha atje lart, do ti rruaja keto institucione por do te ngelesha perseri despot; Monteskieja i thote se nuk ka se si dhe keshtu fillojne te famshmet "Dialogje" midis tyre. Ky liber eshte ndoshta edhe me i madh se te dy librate e mesiperm te mare se bashku dhe duket se ne vendin tone dhe ne vende te tjera gjysem te ndricuara, keto parime te Makiavelit te ketushem, duket se jane zbatuar ne menyre te persosur, cka duket nga mungesa e demokracise funksionale dhe triumfi i individit apo "Princit" tone politik, i alternuar nga dy partite kryesore, PD apo PS.
Çmimi: 950 Lekë
titleToAlt
Libri i pare i rendesishem ne shqip mbi fenomenin e Hipnozes; nepermjet renies ne gjumin e vetedijes dhe zgjimin e botes se pavetedijes, njeriu kalon ne nje dimension tjeter; ai kupton magazinen e madhe te kujteses se fjetur dhe cmallet me te shkuaren e tij; i duket sikur po sheh jeten e vet te plote ne nje film me metrazh shume te gjate dhe hipnotizuesi i tij profesionist fillon te kuptoje shkaqet dhe varesite ndaj frikes, ankthit dhe veseve te ndryshme me karakter psikologjik.
Çmimi: 900 Lekë
titleToAlt
Autorja shpjegon ne kete liber thelbin e okultizmit dhe disa qasje te saj ne fusha te ndryshme te shkences, sipas ligjit themelor te krijimit, 'as above so below', ose 'c'ka lart ka edhe poshte', 'si eshte lart eshte edhe poshte', ne kuptimin qe elementet kimike, ligjet fizike jane njelloj, si lart ne qiell, ne makrokozmos, edhe poshte, ne toke, madje sic jane ligjet ne univers ashtu jane edhe ne qelizen me te imet. Dijet e saj jane okulte, te pashpjegueshme. Okultizmi qendron nje hap para shkences, filozofise dhe fese ne disa ceshtje te caktuara, te pashpjegueshme prej tyre por te zgjidhura ne shoqeri te tjera; thelbi i okultizmit ka te beje me dije te ardhura nga jeta ciklike ose nga nivelet e tjera nepermjet intuites dhe anes se majte te trurit, nga dhuntite e vecanta qe ka nje shpirt i caktuar mbi Toke. Blavatsky ne kete liber, sigurisht qe flet per te tre nivelet e poshtme te mendimit qe permenden me lart. Ajo e perkufizon edhe Jezus Krishtin si nje initacionant te okultizmit, te dijeve te humbura nga jetet e tjera me te zhvilluara ciklike dhe parabolat e tij nuk jane vecse nje gjuhe simbolike per te ngjashmit e vet, per tu maskuar nga masat injorante.
Çmimi: 800 Lekë
titleToAlt
Cila është zanafilla e gjithësisë Çfarë është e vërteta Si mund të bëjmë një jetë të mirë Këto dhe shumë pyetje të tjera të mëdha për natyrën e jetës dhe të ekzistencës, njerëzimi i ka bërë gjatë gjithë historisë. Dhe mendimtarët e mëdhenj kanë dhënë zgjidhje, të cilat vazhdojnë ta formësojnë botën tonë. I shkruar me një gjuhë të thjeshtë, Libri i Filozofisë depërton në thelbin e kuptimeve të ndërlikuara, i pajisur me diagrama që zbërthejnë teori të koklavitura, me citime klasike që e bëjnë filozofinë të mbahet mend lehtë. Ilustrimet e goditura të librit luajnë me idetë tona mbi idetë.
Çmimi: 2500 Lekë
titleToAlt
"Mendo dhe bëhu i pasur" i autorit shumë të njohur amerikan Napoleon Hill, është libri që ka ndihmuar shumë njerëz të ndryshojnë rrjedhën e jetës së tyre. Libri është një shtysë e shkëlqyer motivuese për zhvillimin e intelektit personal. Autori shpjegon se filozofia që mësohet në libër mund të përdoret për t’i ndihmuar njerëzit që të kenë sukses në të gjitha fushat dhe të bëjnë ose të arrijnë të jenë pothuajse çdo gjë që duan. Hilli studioi karakteristikat e këtyre njerëzve të suksesshëm dhe zbuloi 16 “ligjet” që duhen zbatuar nga njerëzit për të arritur suksesin në jetë. “Mendo dhe bëhu i pasur” i ka përmbledhur këto ligje në 13 parime, në formën e një filozofie personale. Drejtuesi ndërkombëtar Mark Victor Hansen thotë se koha ka provuar që dy prej këtyre parimeve janë jashtëzakonisht të rëndësishme: 1) Parimi i Mendjes Mjeshtërore dhe 2) Ta kesh të qartë se ku do që të mbërrish. Në kuadër të studimit që kishte marrë përsipër, Hilli angazhoi njerëzit më të njohur të kohës në botën perëndimore, si: Thomas Edison, Alexander Graham Bell, George Eastman, Henry Ford, Elmer Gates, John D. Rockefeller, Charles M. Schwab, F. W. Woolworth, William Wrigley Jr., John Wanamaker, William Jennings, Theodore Roosevelt, William H. Taft, Woodrow Wilson dhe Jennings Radolph. Projekti i ndërmarrë zgjati më se 20 vjet. Pas një periudhe katërvjeçare si këshilltar i presidentit Franklin D. Roosevelt, u botua vepra më e njohur e Hillit “Mendo dhe bëhu i pasur”, një ndër librat më të kërkuar në botë. Sipas revistës “Forbes” (mars 2011) “ky libër është shitur në më shumë se 70 milionë kopje që prej botimit të tij të parë dhe vazhdon të shitet vrullshëm edhe sot”.
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
Duke u përpjekur për t'ju ndihmuar identifikimin dhe zgjidhjen e problemeve tuaja, autori gjen përgjigje për pyetjet tuaja të bazuara në përvojat e tij me klientët. Nëse jeni të shqetësuar në lidhje me marrëdhëniet tuaja sentimentale, marrëdhëniet seksuale, në qoftë se ju keni probleme me pagjumësi apo ankthi, problemet e jetës bashkëshortore, atëherë në këtë libër ju do të gjeni shumë përgjigje dhe zgjidhje praktike nga këshillat dhe analizat psikologjike të Z. Jashar Demiri.
Çmimi: 500 Lekë
titleToAlt
Tashmë edhe vendi ynë ja një studim të plotë mbi Historin e Filozofisë të së Drejtës,të cilit e solli Dr.Irakli Koçollari,historian,jurist e shkrimtar,duke mbushur boshllëkun që ekzistonte në kulturën dhe letërsine filozofiko-juriqike shqiptare. Nisma për një ndërmarrje të tillë në fushën e mendimit juridik, të filozofisë së tij, është jo vetëm për t’u përgëzuar,por edhe për t’u admiruar,madje për t’u patur zili, pasi shumëkush(për mos thënë e frikshme). E vështirë në drejtim të literaturës së shumtë që duhej shfrztëyuar, të morisë së mendimtarëve dhe të pikëpamjeve filozofike ku duhej përqendruar, por edhe më e vështirë lidhur me rezultatin e studimit, me aftësinë për të kuptuar thelbin, veçorit, ecurinë dhe kontributin e mendimit filozofik të epokave të ndrryshme në fushen e së drejtës. Fillesat e mendimit filozofik rredh së drejtës; Platoni dhe filozofia e tij mbi të drejtën; Aristoteli dhe filozofia e tij mbi të drejtën; Qytetrimi aleksandrian dhe fundi i filozofisë helenistike; Filozofia e së drejtës romake; Mendimi mbi të drejtën në fillimet e mesjetës( kristjanizimi); Mendimtaret dhe juristë të mesjets së vonë; E drejta dhe ligji në arbëri, në kapërcyellit e shekujve XXI-XIV(statusi i shkodres); Rilindja evropiane mendimi filozofik dhe e drejta; Tomas Hobs dhe teoria e tij mbi "shtetin absolut"; Xhon Loku dhe teoria e shtetit natyror; Evoluimi i të drejtës në epokën e iluminizmit evropian; Monteskie dhe konceptet e tij mbi shtetin e të drejtës; Konstituacionalizmi amerikan; Mendimtaret iluministe, materialist dhe barazisë sociale; Mendimatert për një shtet dhe shoqëri të arsyes njerëzore; Mendimtarët e revolucionit francez; Kohet moderne; E drejta në filozofinë socialiste,irracionaliste,pozitiviste; Teorit dhe konceptet juridike të regjimeve totalitare; Filozofë të së drejtës në ditët tona.
Çmimi: 1500 Lekë
titleToAlt
Çmimi: 1400 Lekë
titleToAlt
Personæ Seksuale sendërtohet mbi pikëpamjen se qytetërimi perëndimor është shfaqja e frikës së mashkullit nga femra në letërsi, art, politikë, fe dhe institucione. Paglia vëren se besimet më të lashta në perëndim lidheshin me kultin e tokës-mëmë, pra femrës; ndaj mashkulli kthehet për t'u mbrojtur drejt qiellit, drejt Apollonit, dhe realizohet si projeksion e transhendencë. Por judeo-krishtërimi nuk ka mundur kurrë, sipas saj, ta mposhtë paganizmin; vetëm se e ka përvetësuar dhe më pas sublimuar atë. Në themel të veprës qëndron një koncepsion ngërthenjës mbi botën e njeriut, një koncepsion hobsian e ndofta demestrian që e sheh këtë botë me rrezikshmërinë e brendalindur të natyrës njerëzore si luftë, përplasje, konflikt; prej këndej edhe feminizmi i saj kombativ, që e pohon femërorësinë si të dallueshme dhe pse jo edhe fitimtare.
Çmimi: 1200 Lekë
Të gjitha të drejtat e rezervuara. © 2015 Librari Albania