titleToAlt
Kuptimi historik implikon tre përdorime që i kundërvihen pikë për pikë tre modaliteteve platoniane të historisë. Njëri është përdorimi parodik dhe shkatërrues i realitetit, që i kundërvihet temës së histori-remineshencës ose identifikimit në të; tjetri është përdorimi disociativ dhe shkatërrues i identitetit që i kundërvihet histori-vijimësisë ose traditës; i treti është përdorimi flijues dhe shkatërrues i së vërtetës që i kundërvihet histori-njohjes. Sidoqoftë, fjala është t'i bëhet historisë një përdorim që ta çlirojë përgjithmonë nga modeli, njëherësh metafizik dhe antropologjik, i kujtesës.
Çmimi: 400 Lekë
titleToAlt
Europa dhe Islami: dy realitete, dy kultura, dy vizione për botën, për njeriun dhe për shoqërinë, nga kontaktet por dhe ndeshja mes së cilave morën formë disa prej tipareve dalluese të historisë së njerezimit. Në këtë libër, studiuesi i famshëm përshkon 14 shekuj të historisë së lidhjeve mes Europës dhe Islamit, për të na sjellë një sintezë mbresëlënëse të raporteve aq komplekse mes tyre.
Çmimi: 550 Lekë
titleToAlt
“Letërsia në rrezik” shfaq Tzvetan Todorovin, dijetarin e Qarkut të Parisit, teoricienin e njohur, në fushën e gjerë të teorive estetike, veçan mbi letërsinë. Todorovi skicon statusin e teorive në traditën e gjatë të tyre dhe prek letërsinë sot, gjithnjë duke sugjeruar si objekt studimi e mësimi në shkollë Letërsinë, para metodologjisë. “Letërsia në rrezik” shtron e problematizon rishtas relacionin e letërsisë me botën, me autorin e me lexuesin, për të kërkuar komunikimin e hapur, kërkimin e paprerë të kuptimeve letrare, për të parë strukturat në funksion të semantikës së tekstit. Autori i “Poetikës”, njëri nga tekstet më të rëndësishme të strukturalizmit frëng, te “Letërsia në rrezik”, përtej koncepteve strukturaliste, prek idetë, provohet me to. “Letërsia në rrezik” nuk është një alarm i sotëm, por një vetëdije e përhershme, e cila provon t'i shpie kërkimet letrare e lexuesit drejt natyrës statutare të letërsisë. Letërsia ka natyrë dhe funksione të afërta/përbashkëta e të veçanta me domene të tjera. Todorovi do komunikimin me Letërsinë, për të ikur nga ideologjitë, por edhe nga formalizimi ose personalizimi total shkrimit/leximit/kërkimit letrar.”- Kujtim M. Shala.
Çmimi: 560 Lekë
titleToAlt
"Gomari i Babatasit", u botua në situatë që përkonte me beteja të ashpra politike rreth formës që do të merrte organizimi i ardhshëm shtetëror. Kritika fishtjane me ashpërsinë e saj, që nuk fal askënd, lëshoi mbi kokat e deputetëve, ministrave, gjithfarë zyrtarëve të kohës, talljen, fyerjen, sharjen, nëmën e mallkimin, ironinë, sarkazmën, satirën. Për këto dhe shumë arsye të tjera, vlerat e këtij libri janë të shumëfishuara edhe në ditët tona.
Çmimi: 600 Lekë
titleToAlt
“... Botimi kritik i këtij fjalori është pjesë e një projekti të hartuar dhe koordinuar nga Prof. M. Mandala në katedrën albanologjike të Universitetit të Palermos, projekt që parashikon, veç të tjerash, botimin kritik të të gjitha veprave leksikografike të mbetura në dorëshkrim ndër arbëreshët e Sicilisë, siç janë, sa për të përmendur ato më të rëndësishmet, “Fjalori italisht-shqip” dhe “Fjalori etimologjik”, hartuar nga Nikollë Keta, variantet e ndryshme në dorëshkrim me fjalorë italisht-shqip e shqip-italisht të familjes Dara etj...”- Gëzim Guga.
Çmimi: 2000 Lekë
titleToAlt
Tekst kritik- përgatitur dhe pajisur me shënime si edhe me konkordancat leksikore nga Bardhyl Demiraj.
Çmimi: 1500 Lekë
titleToAlt
Në këtë libër Vedat Kokona ngre një numër çështjesh që kanë të bëjnë me përkthimin, i paraqet ato në këndvështrime të ndryshme, i peshon e sheston para se të shprehë me modesti mendimin e vet të nuancuar, kopmleks.
Çmimi: 400 Lekë
titleToAlt
Sipas studiuesve, libri “Urat e Arbërit” i prof. Altimarit, botim i bibliotekës albanologjike “Naimi” përbën një ngjarje për kulturën shqiptare, referuar kontributit të madh që autori ka sjellë në studimet albanologjike. Falë këtyre studimeve të reja, u shpreh prof. Sadik Bejko, Rilindja Kombëtare shqiptare rezulton t’i kete fillesat shumë kohë më parë se sa kishim kujtuar e shkruar: “urat” që ndërtuan arbëreshët ringjallën kombin shqiptar. “Urat e Arbërit, jo vetëm në këtë libër, por në gjithë kërkimet dhe botimet e këtij shkencëtari, -shkruan prof. Shaban Sinani në parathënie të librit,- do të mund të ishterrethi përkufizues brenda të cilit do të gjendeshin si brenda një projekti studimet e botuara prej tij, projektet e drejtuara, veprat që njohim dhe ato që do të njohim në të ardhmen: urat e Arbërit kryemot, ashtu siç e kishin gjithë rilindësit, por arbëreshët më së shumti; urat e Arbërit të kryehershëm, kur bota shqiptare fatmirësisht zhvillohej hap më hap me gjithë vendet e pellgut ndër- e mbi-Adriatik; urat e Arbërit para-otoman, me përndritjen humaniste të epokës së mendimit më të hershëm europeist. ...Dhe, natyrisht,urat e Arbërit të mbijetuar, urat e botës arbëreshe, të shumëfishta mes tyre: ura që ndërlidhin shekujt, ura që ndërlidhin arbëreshët e Sicilisë dhe ata të Kalabrisë, ura që lidhin arbëreshë e arvanitë dhe pastaj këta së bashku me kujtimin e një patria poesis, ura që bashkojnë pararilindjen me Rilindjen, ura në të cilat shtegtojnë edhe sot si kalorës të një urdhri ndriçimtar De Rada, Migjeni, I. Kadare dhe M. Camaj; ura përbashkuese të shqipes së autorëve më të vjetër arbëreshe me autorët klasikë të Veriut shqiptar; ura ekumenizmi që ndehen krenarisht e drejtpeshojnë njësinë shqiptare përmbi heterogjenitetin e proceseve historike, kulturore e fetare. Ndër shenjat më të vjetra - sot simbol i një Europe të njësuar - ura duhet të jetë një kryeshenjë që ka lidhje jo vetëm me letërsinë dhe traditën kulturore, por dhe me vetë etnotipin e një kombi. Duke ia spikatur e certifikuar këtë shenjë shkencës shqiptare dhe lexuesve të saj, përkundër monumentalizimit tradicional të kështjellës krenare vetëruajtëse, Francesco Altimari e emancipon këtë dije metodologjikisht dhe si mendësi, e çliron prej gjithfarë kufijsh që, ndonëse ideologjikisht janë refuzuar, vazhdojnë të kenë fuqi veprimi pengues. Nëse kufijtë e atdheut shkojnë deri në atë thellësi ku shkon prekja me gjuhën e tjetrit dhe deri në atë gjerësi ku sapientia hermeneutica nuk ka punë, mund të thuhet se ky dijetar ia ka arritur të formësojë pa bujë dhe pa patetikë pikërisht ngushtësinë e shumë kategorive limes që shkenca shqiptare i ka pasur”
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
“True Stories from Red Albania” përfshin një seri ngjarjesh dhe episodesh nga jeta në Shqipëri gjatë periudhës së vetizolimit absurd gjatë periudhës së viteve 1945-1990. Jorgji Kote e njeh mjaft mirë temën të cilën ai shtjellon; ai ka jetuar për 38 vjet në sistemin e kaluar duke qenë ndërmjet të tjerash aktivist rinie, mësues, përkthyes me delegacione dhe grupe turistike, punonjës civil në ish-tregtinë e jashtme etj. Në vetëm 136 faqe, janë përshkruar me një stil të gjallë, konciz dhe plot ngjyra momente madhore nga jeta e fëmijëve, rinisë, shoqërisë, letërsisë, artit, fesë dhe ateizmit të detyruar të viteve ʼ60, miniturizmi politik, tregtia e jashtme, përpjekjet e regjimit monist për t’u bërë “fener i kuq i socializmit”, mbështetja për lëvizjen komuniste m-l dhe aspekte të tjera intriguese gjatë atyre kohërave të vështira. Fragment nga libri During the 1950s, the world was affected by many striking and far-reaching political events. Abroad, almost 10 years after the end of the war, the world was living through a ‘hot peace’ It had to grapple with poverty, famine and the devastation of war. The peoples in both systems were hoping for a safer world in peace, security and solidarity. But in 1949, the ‘Iron Curtain’ divided Europe and Germany into two parts with diametrically opposed systems. To our bad luck, the Cold War became the co-traveller of my generation and part of the daily vocabulary for over four decades
Çmimi: 800 Lekë
titleToAlt
Në Ditarin e Akademikut Rexhep Qosja trajtohen ngjarje, çështje, personalitete, probleme, dukuri, procese shoqërore, politike, letrare, artistike, shkencore, filozofike e kulturore, para së gjithash në Kosovë e në Shqipëri, por edhe në Jugosllavi e në botë. Vitet historike 1968 e 1981, formimi i partive, politika e tyre, formimi i UÇK-së, marrëdhëniet me Shqipërinë dhe qëndrimet e ndryshme politike e intelektuale ndaj Shqipërisë janë ngjarje me trajtim të posaçëm në këtë ditar. Nga ky ditar zbulohet laboratori krijues i prof. Rexhep Qosjes, gjen analiza e vlerësime për ngjarje të njohura e panjohura deri më sot, për personalitete të njohur e më pak të njohur, për krijues letrarë e artistikë, për studiues të fushave të ndryshme shkencore, për kuadro të universitetit, për politikanë e shtetarë me të cilët ishte takuar gjatë jetës së tij, për gazetarë e publicistë. Galeria e personaliteteve për të cilët flet është jashtëzakonisht e pasur. Ditari i prof. Rexhep Qosjes, me një pjesë të madhe të tij, është historia e ngjarjeve, veprimeve, politikave, sjelljeve e qëndrimeve për të cilat deri sot nuk është ditur apo është shtrembëruar e vërteta: është historia e vërtetë e përpjekjeve shumëvjeçare për ndryshimin e fatit të mëparshëm historik të popullit shqiptar - për krijimin e shtetit të Kosovës, në të vërtetë për bashkimin kombëtar. Ditari i prof. Rexhep Qosjes është një histori e Kosovës në radhë të parë, por edhe e Shqipërisë, në të vërtetë një histori e brendshme e jetës kombëtare, kulturore e politike të popullit shqiptar. Për nga gjerësia e materialit që trajtohet dhe e përmbajtjes së tij, çështjeve, ideve, politikave dhe personazheve të trajtuara, Ditari i prof. Rexhep Qosjes ka karakter enciklopedik dhe mund të konsiderohet si histori e shqiptarëve e pesëdhjetë vjetëve të fundit. Ai do të jetë një vepër monumentale për nga vëllimi, cilësia dhe rëndësia e trajtimit të ngjarjeve për gjysmë shekulli duke mbetur një dëshmitar referues i rëndësishëm në kohë të vrullshme e historike të botës shqiptare në tre dekadat e fundit të shekullit të kaluar dhe fillimin fatlum të shekullit të ri.
Çmimi: 1500 Lekë
titleToAlt
Patrik Ravinjan, kërkues me emër dhe specialist i njohur i periudhës historike kur sundoi Napoleoni, zbuloi rastësisht "Ditarin sekret" të tij në Afrikë. Në ditarin që mbani në duar, Bonaparti shënon mbresat e veta nga fillimi i Revolucionit deri në fund të jetës së tij. Duke lexuar këtë ditar sekret të tij ne njihemi ditë pas dite me Napoleonin e vërtetë, me ndryshimet që pësoi ai vetë me kalimin e viteve, me linjat e vazhdimësisë, dyshimet dhe bindjet e tij. Duke qenë një "Ditari sekret", ky libër ndjek udhën e këtij njeriu të jashtëzakonshëm me forcën dhe bindjen e një dëshmie të jetuar drejtpërsëdrejti në rrjedhën e ngjarjeve. Ndër veprat e tjera të Patrik Ravinjanit kushtuar Napoelonit mund të përmendim: "Napoleon Bonaparti ditë pas dite", "Ç'ka thënë me të vërtetë Napoleoni", "Napoleoni hap pas hapi", "Kthimi nga ishulli i Elbës", "Perandoritë e fshehta të Napoleonit", "Bota e Napoleonit".
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
Pas njëzet e kusur vjetëve të një regjimi hibrid, të udhëhequr nga besnikët e diktaturës për të fshehur krimet e diktaturës, shqiptarët e thjeshtë kanë të gjithë të drejtën e robit e të Zotit që të zgjohen e të mos flasin më me vete. Kanë të gjithë të drejtën e robit e të Zotit shqiptarët e varfër që, përballë përpjekjeve të ethshme të këtij palo pushteti për të fshehur edhe krimin shtetëror të 21 janarit 2011, të mos flasin më me vete, por të thonë me zë të plotë: Mjaft më me këtë lloj pushteti, se mjekra sikur iu bë fshesë! Të mos flasin më me vete, por të thonë me zë të lartë: KU JEMI E KU VEMI... Këtë pyetje me zë të lartë ndoshta nuk duhet ta bëjnë sot vetëm shqiptarët e gënjyer e të vetëgënjyer, por duhet ta bëjë tok me ta dhe bota demokratike, që ka dështuar në qëllimin e saj të mirë për të na ndihmuar të kalojmë nga diktatura në një demokraci normale. Edhe bota e qytetëruar demokratike, të paktën për paratë që ka shpenzuar këto dy dekada të tranzicionit tonë të pambaruar e të ndaluar të mbarojë, duhet të pyesë veten me zë të lartë: KU JEMI E KU VEMI...
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
Çfarë vendi do të jetë Shqipëria në njëqind vitet e ardhshme? Si do të jenë njerëzit e saj? Sa shumë, ose sa pak do të jenë ata? Çfarë drejtimi do t'i japim ne shoqërisë, ekonomisë, partive dhe shkollave në vitet e ardhshme? Do jemi më të ditur, apo më të paditur? Sa ndikim do kenë tendencat evropiane në të ardhmen e vendit? Do jemi të bashkuar me Evropën? Po me Kosovën? Nëse po, kur dhe nëpër çfarë procesi do të kalojmë? Si do të jetë gjuha jonë? A do flasim të gjithë shqip? A do e lexojme dot letërsinë që është shkruar në shekujt e kaluar? Sa do të jetë popullsia e Shqipërisë dhe ku do të jetë e përqendruar ajo? Si do jenë qytetet tona? Ku do jetojnë më shumë njerëz: në qytet, apo në fshat? A do kryqëzohet raca jonë? A do ketë shqiptarë të zinj? Po shqiptarë të verdhë? Kujt profeti do t'i binden ata?
Çmimi: 900 Lekë
titleToAlt
“...E si do mundet të arrijë diçka Shqipëria, kur vetë shqiptarët nuk bëjnë asgjë për Shqipërinë? Pastaj, çfarë është Shqiperia? Shqipëria janë gjithë shqiptarët bashkë... Në se ju vjen turp për vendin tuaj, në se ju vjen turp se jeni ata që jeni - shqiptarë- atëherë kini mirësinë, të paktën, të ikni nga Shqipëria; shkoni jetoni gjetkë e mos e zini në gojë Shqipërinë..."- Rose Wilder Lane, nga letra dërguar Rexh Metës në tetor 1928. “Aventura shqiptare do të ishte pika kulmore e qëndrimit në Evropë dhe do të përcaktonte jetën e saj përgithmonë.”- W. Holtz, “The gohst in the little house”.
Çmimi: 900 Lekë
titleToAlt
Libri “Ide të gjalla nga ekonomistë të vdekur”, është një libër i shkruar nga Todd G. Buchholz, i cili është një ekonomist i mirënjohur ndërkombëtarisht, këshilltar i disa fondeve investimesh me shtrirje e veprimtari botërore. Ky libër sjell një shqyrtim të larmishëm të mendimit ekonomik, kombinuar me një paraqitje intelektuale e të qartë dhe të një shkalle të lartë saktësie.
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
Libri “Kushti Post-modern”, është një libër filozofik i shkurtër por tejet ndikues ku analizohet epistemologjia e kulturës post-moderne dhe fundi i meta-narracioneve, thelb i modernitetit. Për Lyotar-in, meta-narracionet, mes të cilave, reduksionizmi dhe nocionet teologjike të historisë njerëzore si Iluminizmi dhe marksizmi janë zhvlerësuar prej zhvillimit teknologjik në fushat e komunikimit, masmediave dhe shkencave kompjuterike; shkenca moderne shkatërron meta-narrativën e vet. Kjo është dhe vepra që përdori së pari termin “post-modernizëm”.
Çmimi: 500 Lekë
titleToAlt
"Fjala dhe ontologjia në poezinë bashkëkohore shqipe", është konceptuar si shqyrtim në rrafshin estetik dhe konceptual i raportit të ontologjisë dhe fjalës në veprën e katër poetëve shqiptarë të gjysmës së dytë të shekullit XX, Martin Camajt, Azem Shkrelit, Ali Podrimjes dhe Agron Tufës. Ky shqyrtim konsiston në identifikimin, në analizën dhe në interpretimin e raportit mes ontologjisë dhe fjalës si ontologji e fjalës dhe si kontekst ontologjik i saj.
Çmimi: 1200 Lekë
titleToAlt
“Analizë dhe interpretim”, paraqet një sfidë edhe më të madhe, më së pari për vet autoren e tij. Ky libër është ideuar si një qasje dhe nevojë didaktike. Ai u drejtohet, veçanërisht, tri kategorive lexuesish: Studentëve të degëve të Ciklit të Ulët, Gazetarisë, Gjuhëve të Huaja, të cilët zhvillojnë në Universitet kurse të Letërisë Shqipe dhe të Huaj; Nxënësve të Maturës Shtetërore, të cilët përmes këtij libri, qoftë si lëndë teorike, qoftë përmes fragmenteve të zgjedhura, qoftë edhe përmes Orientimeve për analizën e tekstit dhe Tipeve të teksteve dhe eseve, do të gjejnë lëndë të përzgjedhur dhe të sistemuar për të thelluar studimet e tyre, para provimit shtetëror të letërsisë. Libri është i tillë që favorizon edhe punën autodidakte, edhe atë të organizuar nga lektori ose mësuesi, përmes kurseve përgatitore të posaçme.
Çmimi: 1200 Lekë
titleToAlt
Së bashku me historitë e heronjve të shquar, të kënduara nga Homeri dhe Virgjili, pra pranë aventurave legjendare të Akilit, të Odisesë dhe të Eneas, vjen historia e një heroi të vërtete: Aleksandri i Maqedonisë. Fushatat e tij nuk janë fryt i fantazisë së poetëve. Betejat, në të cilat luftoi dhe vështirësitë që përballoi, nuk qenë fryt i muzes poetike: qenë të vërteta si drita e diellit. Por ishin aq madhështore, aq të jashtëzakonshme, madje mund të themi edhe aq të pabesueshme, sa mund të duket sikur edhe ato janë rrjedhim i një fantazie heroike.
Çmimi: 450 Lekë
Të gjitha të drejtat e rezervuara. © 2015 Librari Albania