titleToAlt
Romani tetralogjik i Agron Tufës "Ngjizja e papërlyeme" është një sagë rrëqethëse e shoqërisë shqiptare në fillim të viteve '60, fill pas prishjes me BRSS-në, që nis me zhburrnimin e bashkëshortëve shqiptarë, te cilët Partia i detyroi të ndajnë gratë e tyre ruse dhe të prishnin familjet e krijuara me to. Nis keshtu izolimi, lufta e klasave dhe projekti i skllavërimit të plotë të individit. Në qendër të tetralogjisë është fati tragjik i aktores së re, Ljuba Borisovna, se cilës i pushkatojnë të shoqin inxhinier-gjeolog: ai ka shkruar një roman autobiografik "armiqësor", dorëshkrimin e të cilit Ljuba e gatuan dhe e ha në kushtet e një tronditjeje të madhe dhe prej te cilit, paradoksalisht, mbetet shtatzëne.
Çmimi: 1800 Lekë
titleToAlt
Çmimi: 1500 Lekë
titleToAlt
Mehmet Kraja është shkrimtar i temave të rënda dhe i subjekteve interesante, që gjithmonë shndërrohen në histori të mrekullueshme, madje edhe atëherë kur ato histori nuk kanë përfundim të lumtur. "Liria ime" nuk është shkruar si roman traditional, por duke herë një thyerje të fortë të zhanrit dhe, duke shkelur vise të panjohura të imagjinatës, arrin të ndërlidhë persosmërisht rrëfime të dhembshme nga njerëz te ndryshëm, të cilët nuk kanë asgjë të përbashkët me njeri-tjetrin, përveç fatit të keq që i përndjek në palumturinë" e tyre.
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
Në fund të viteve tetëdhjetë dhe në fillim të viteve nëntëdhjetë, kur shumica e shkrimtarëve shqiptarë përfshihen nga dilemat e kthesës së madhe, Zija Çelën e gjejmë ta ketë shpallur tashmë programin e tij letrar. Atë nuk e huton tranzicioni i rrëmujshëm. I çliruar nga shtrëngesat e realizmit socialist, ai do te realizojë ciklin e parë te romaneve të rëndësishme (Gjaku i dallëndyshes, Gjysma e Xhokondës dhe Banketi i hijeve), me të cilat do të bëhet model i frymës së re në prozën shqipe.
Çmimi: 2000 Lekë
titleToAlt
A. B. - Folëm këtu për jetën tuaj e më gjatë akoma për veprën tuaj. Në fund të kësaj bisede a do të thoshit se, përsa ju përket juve, ekziston një lidhje e domosdoshme midis të dyjave? I.K. - Mendoj se krijimtaria e vërtetë varet shumë pak, ose nuk varet fare nga jeta e krijuesit. Jeta e njëmendtë e shkrimtarit s'është veçse një shtojcë, një zhguall, një hollësi e krijimit. Një harmoni sipërane bën që jo vepra e krijuesit të burojë prej jetës së tij, por përkundrazi, jeta, në një mënyrë ose një tjetër, t'i përshtatet veprës së krijuesit.
Çmimi: 700 Lekë
titleToAlt
Lindita Arapi krijon panoramën komplekse të një shoqërie të traumatizuar, tek e cila humbja e gjuhës dhe nevoja për frymemarrje të lirë nuk lidhen vetëm me krimet e diktaturës, por edhe me një padrejtësi më të vjetër, të pavënë rë përçmimi ndaj gruas i pranuar në shoqëri dhe dhuna ndaj saj. Me Vajzat me çelës në qafë. Arapi nuk ka shkruar vetem një roman shqiptar, por i ka shtuar mozaikut të kujtesës europiane një gur intensivisht ndriçues.
Çmimi: 900 Lekë
titleToAlt
Ndërkohë që i shoqi ka emigruar ilegalisht në Greqi, Lora vret djalin e saj 9-vjeçar... Një rrëfim i jashtëzakonshëm që na zhyt në tragjizmin e përditshem të një vendi në kaos dhe rropatje mbijetese. "Nuk mund ta Ië te rritet, të shkojë drejt një fundi të tillë. Për këtë arsye të dukshme e për dhjetëra arsye t'ë tjera vendosa ta zhduk, ta largoj për fare nga kjo botë e zverdhur, nga kjo botëe trishtuar fund e krye për arsye... universale."
Çmimi: 900 Lekë
titleToAlt
....Se mos po e jetojmë si duhet këtë jetë që kemi, që kemi që të kërkojmë shtesë një tjetër jetë...
Çmimi: 700 Lekë
titleToAlt
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
Çmimi: 1500 Lekë
titleToAlt
Romani "Vdekjet e Gjeneralit është historia e gjeneralit Ivan Amevski, e Bashkimit Sovjetik, e komunizmit dhe tragjedia e hebrenjve nën diktaturën e kuqe, treguar nga i biri aviator, Fjodor Arnevski. Çfarë është ai: një koleksionues cinik i vdekjeve apo një vdekjemashtrues? A është kjo, vallë, vdekja e tij e fundit? Kjo është historia dramatike e një dashurie të madhe dhe e kërkimit të kuptimit të botës, të zotit dhe të së ardhmes. Kjo është gjithashtu pamja tjetër e Stalinit dhe e pesë kryexhelatëve të tij të mëdhenj. Një sintezë gjithëpërfshirëse e 74 vjetëve të historisë së përgjakshme të shekullit XX.
Çmimi: 1200 Lekë
titleToAlt
Tiranitë, krahas nervozizmit dhe stuhive kalimtare, jarië përpjekur të krijojnë portat e rreme e të gabuara. Në ngrehirien e përkorë të letrave shqipe, atje ku është duke zënë vendin e vet Martin Camaj, ashtu si rie çdo panteon, hyhet vetëm prej një porte, asaj të madhes. E ajo portë, siç e tregon emri, nuk njeh veçse arsyet e mëdha. Siç është thënë dikur, De Rada i paharrueshëm, në një përshkrim të natës së pashkëve, ka rrëfyer për "engjëjt që e bëjnë veç gostinë e tyre".
Çmimi: 900 Lekë
titleToAlt
Tiranitë, krahas nervozizmit dhe stuhive kalimtare, jarië përpjekur të krijojnë portat e rreme e të gabuara. Në ngrehirien e përkorë të letrave shqipe, atje ku është duke zënë vendin e vet Martin Camaj, ashtu si rie çdo panteon, hyhet vetëm prej një porte, asaj të madhes. E ajo portë, siç e tregon emri, nuk njeh veçse arsyet e mëdha. Siç është thënë dikur, De Rada i paharrueshëm, në një përshkrim të natës së pashkëve, ka rrëfyer për "engjëjt që e bëjnë veç gostinë e tyre".
Çmimi: 500 Lekë
titleToAlt
Tiranitë, krahas nervozizmit dhe stuhive kalimtare, janë përpjekur të krijojnë portat e rreme të gabuara. Në ngrehinën e përkorë të letrave shqipe, atje ku është duke zënë vendin e vet Martin Camaj, ashtu si në çdo panteon, hyhet vetëm prej një porte, asaj të madhes. E ajo portë, siç e tregon emri, nuk njeh veçse arsyet e mëdha.
Çmimi: 700 Lekë
titleToAlt
Leximi i ndaluar dhe shkrimet e fshehura është përzgjedhje e sprovave, të cilat, në kolonën e saj "Guri Filozofal", Mira Meksi i ka botuar në të përditshmet "Panorama", "Shekulli" dhe "Shqip" gjatë viteve 2008-2011. Në to jepet vizioni dhe analiza e autores për një shoqëri të turbulluar nga e sotmja dhe e kaluara e saj, duke trajtuar tema si ajo e simboleve kombëtare, e skandaleve politike, e problemeve që lidhen me kujtesën historike apo me përmbytjen e vazhdueshme të një qyteti mbi dymijëvjeçar...
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
Ky roman është nisur në Tiranë dhe, me distancë kohe, është mbaruar në Paris. Ai vjen prej një metropoli ku shkruhet arti i madh, por ku nuk mungojnë në përmasa të dukshme as dështimet dhe eksperimentimet letrare hoshe. Kush ndodhet mes të mëdhenjve dhe boshllëkut, shpesh rrezikon qoftë dhe për modë ta shpartallojë veten. Helena vjen përsëri si një ledi serioze, ajo e ka ruajtur individualitetin e saj dhe kjo është prapë merita e parë e një artisti.
Çmimi: 800 Lekë
titleToAlt
Pak nga pak, në këtë pëlhurë personazhesh merr formë përmasa politike e romanit. Në këtë vorbull të kulturës moskovite, ku përzihen shkrimtarët e tundrës, Azisë Qendrore apo të Armenisë, Kadareja bie një ditë mbi dorëshkrim: "Doktor Zhivago". Ndonëse midis Lindjes e Perëndimit arrëdhëniet janë disi të shtendosura, në Moskën e fundit të viteve atmosfera artistike mbetet mbytëse. Destalinizimi nuk është ndier ende në sferat letrare. Në një atmosferë të denjë për "Vdekje në Venetik", ndërkohë një epidemi përhapet nëpër rrugë, një furtunë e egër shpifjesh shpërthen kundër Boris Pasternakut, i cili në faqet e "Muzgut" shfaqet si një hero pozitiv sa kohë që vepra e poetit rus denonconte stalinizmin.
Çmimi: 700 Lekë
titleToAlt
Romani "Koncert në fund të dimrit", është një satirë dhe përqeshje me socializmin, me parimet dhe idetë e tij. Kjo satirë dhe tallje fshihet nën idenë e goditjes së "socializmit" kinez dhe të "majtizmit" të tij. Gjer këtu është disi e fshehtë. Por ajo shfaqet haptazi pastaj në faqet e romanit, përmes ideve dhe frazave të dykuptimta, me të cilat është mbushur gjithë vepra. Bashkë me ironinë përzihet edhe zymtia e gjendjes: shkarkime, arrestime, burgosje, kritika dhe autokritika. Në roman, nga faqja në faqe, ironia, tallja dhe përqeshja ndaj kritikave dhe demaskimeve që u bënte Partia komplotistëve dhe devijatorëve sa vjen e thellohet, aq sa kthehet kundër veprimeve tona. Disa përshkrime e bëjnë socializmin si një zymtësi, ku njerëzit dridhen për fatin e tyre, për fatin e të afërmve dhe në përgjithësi për të ardhmen. Këtu është e qartë ideja e shkatërrimit të njeriut, e frikës, e etheve, e pasigurisë që krijon lufta e klasave në socializëm, sipas autorit. 18 korrik 1983 Shkrimtari e fillon "Koncert në fund të stinës" më 1978 dhe e mbaron atë tre vjet më vonë. Ai do të bëhet shpejt viktimë e historisë shekspiriane të Shqipërisë. Dorëshkrimi ishte dhënë në shtëpinë botuese, kur, në vjeshtë të vitit 1981, kryeministri Mehmet Shehu, numri dy i regjimit, i rënë në fatkeqësi, gjendet i vrarë në dhomën e gjumit. Ndërkaq, në faqet e "Koncertit" Kadareja përmend mënyrën me të cilën Maoja, dhjetë vjet më parë, kishte zhdukur zëvendësin e tij, mareshalin Lin Biao. Duke riinterpretuar "Makbethin", ai shtron pyetjen nëse zëvendësi i rënë nga fuqia, në fund të fundit, nuk i ka duart me gjak po aq sa tirani... Ismail Kadareja krijoi veprën e tij më komplekse, më të guximshme, si nga forma, ashtu edhe nga përmbajtja dhe, ndoshta, më të përafërtën me "romanin total" ideal, të cilin çdo shkrimtar ëndërron një ditë ta bëjë.
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
"Proza e shkurtër", përfshin tregimet dhe novelat e shkruara nga Kadare midis viteve 1953 deri më 2009. Një pjesë e tyre janë nxjerrë nga arkivi i autorit, të tjerat nga gazeta dhe revista të kohës, nga librat me tregime e novela të botuara në vite të ndryshme, kurse pjesa tjetër prej veprës së plotë Kadaresë. Ashtu si në përmbledhjen "Vepra poetike", edhe krijimet e botuara këtu, janë zgjedhur dhe renditur nga vetë autori.
Çmimi: 3000 Lekë
titleToAlt
...janë fletë të tmerrit...Mbase ka, por unë nuk kujtoj kështu një vepër kaq të freskët e të menjëhershme, të lidhur aq ngushtë me botën që zbulon dhe dëshmon...por këto janë dhe fletë triumfuese të poezisë...Liria mban vargjet e Visar Zhitit, edhe kur janë të pushtuara me argumente të zymta...
Çmimi: 2000 Lekë
titleToAlt
Tharja e kënetës së Maliqit ka shërbyer si një simbol i rëndësishëm i programit të modernizimit të Shqipërisë. Në periudhën midis dy luftërave botërore, projekti shërbeu si metaforë e bonifikimit të së shkuarës, e zhbërjes së trashëgimisë osmane dhe e orientimit të vendit kah modeleve perëndimore. Kundërvënia midis progresit dhe prapambetjes u shkri me dikotominë gjeografike midis Orientit dhe Oksidentit. Udhëheqja komuniste shqiptare e riprodhoi këtë përfytyrim manikeanist të botës. Tashmë, Bashkimi Sovjetik e zëvendësoi Europën si pikë referimi që mundësonte mbërrirjen në utopinë e shumëpritur të zhvillimit. Komunistët shqiptarë e integruan bonifikimin e Maliqit brenda rivalitetit të Luftës së Ftohtë dhe dikotomisë hapësinore të tij. Ndërsa sot, tharja e kënetës së Maliqit shërben si pjesë e asaj narrative që dënon të shkuarën komuniste dhe refuzon Lindjen. Kështu, polariteti Lindje-Perëndim rivitalizohet sërish dhe njëkohësisht rikonfirmon përkushtimin e qeverive post-socialiste ndaj modelit europiano-perëndimor. Projekti i Maliqit dhe mënyra se si ai kujtohet, vijon të qëndrojë brenda kësaj skeme kundërvënëse dhe pikërisht këtu merr edhe gjithë fuqinë e tij simbolike.
Çmimi: 2000 Lekë
titleToAlt
Prej fillimit dhe deri në botimin e këtij libri, kam ndjekur plot kureshtje dhe emocion, krijimtarinë poetike të Artur Ballit si dhe shqipërimet e tij të shkëlqyera të poezisë madhore të romantikëve anglezë dhe, pothuaj, në çdo rast jam befasuar me temperamentin dhe dhuntitë e tij të lakmueshme poetike. Poezia e këtij autori, në pjesën më të mirë të saj, është një himn për botën njerëzore i kënduar aq bukur, sa të vjen ta lexosh e rilexosh, deri sa ta mësosh përmendësh. Një klasik modern si ai, mendoj, se rrallë gjendet, në mos mungon krejt, në poezinë e sotme shqipe. Demir Gjergji.
Çmimi: 1000 Lekë
titleToAlt
Botimi i kësaj antologjie, është një ndihmesë, për t'u përshëndetur dhe lavdëruar, sepse për herë të parë kjo poezi madhore na paraqitet me të tillë formë dhe numër krijimesh të përzgjedhura, që na japin mundësinë, për të krijuar një ide e përfytyrim të saktë ndaj saj. Gjuha e përdorur nga autori i kësaj antologjie është e pasur dhe e larmishme. Ajo tingëllon e natyrshme dhe e ngrohtë, e gjallëruar nga nervi shpirtëror i një poeti, që e ndjen thellë bukurinë e poezisë dhe fuqinë shprehëse të fjalës shqipe.
Çmimi: 1000 Lekë
Të gjitha të drejtat e rezervuara. © 2015 Librari Albania